Guimerà, un poble medieval

Finalitzem la nostra visita al Monestir de Santa Maria de Vallsanta (fes click aquí si vols veure la nostra visita) i anem cap al proper poble de Guimerà.

Dos quilòmetres per la L-241 i ja hem arribat, trobem un lloc per aparcar a la mateixa carretera i fem un cop d'ull turó amunt per posar-nos en situació.

A finals del segle X en plena expansió dels comptats catalans en direcció a les importants localitats de Lleida i Balaguer, aleshores en mans musulmanes, s'estableix una frontera fortificada a la comarca de la Segarra que també incloïa la vall del riu Corb.

L'any 1058, els comtes de Barcelona, Ramon Berenguer I i la seva esposa Almodis, fan donació de  les terres de Forès a les que  pertany el Castell de Guimerà a Miró Foguet i el seu nebot Bernat Llop per promoure la repoblació d'aquelles terres.
El poble de Guimerà es va anar formant, de dalt a baix, als peus del castell i l'església gòtica, envoltat per muralles amb quatre portals.

En temps de la primera guerra carlina, i concretament del 15 al 30 de setembre de 1835, el castell va quedar molt malmès degut al setge que el coronel Niubó feu al capitost Rosset i 500 voluntaris carlins. Des de llavors, les restes de la fortalesa han continuat deteriorant-se per manca d'una adequada protecció.

On és?

Guimerà és una vila i municipi de la vall del riu Corb que avui en dia pertany a la comarca de l'Urgell.
El nucli principal de cases, antigament emmurallat, reposa sobre el vessant nord de la vall. Els carrers i les cases s'enfilen, des del llit del riu, muntanya amunt. L'activitat principal del poble és l'agricultura de secà. 

Què podem veure?

En aquesta ocasió volem passejar per la vila esperant que els carrers, estrets i sinuosos, flanquejats d'antigues cases ens expliquin la seva història..

Preparem la motxilla?

Donat que visitarem dos llocs, el primer Santa María de Vallsanta i el poble de Guimerà, dues localitzacions que podem fotografiar sense cap problema, només necessitarem un objectiu zoom com el que normalment acompanya a les nostres càmeres.

Recorregut

Avui, dia 23 d'octubre de 2017, entrem al poble pel carrer de Baix i girem a la dreta pel carrer Jussà.


Ja fa anys que no venim a visitar Guimerà però, encara recordo un racó que em va ensenyar el meu pare, que no he vist fotografiat per cap de les persones que han compartit fotografies d'aquest poble.

Al costat de Cal Manseta, edifici, amb façana goticorenaixentista, del segle XV-XVI i que fou l'antic hospital del poble, hi trobem la Capella de Sant Esteve.

L'edifici és del s. XIV i era la capella annexa de l'hospital, reformada i ampliada el s.XVIII, i tornada a restaurar l'any 1983, moment en què s'hi van posar les reproduccions de dues taules gòtiques del famós pintor Ramon de Mur procedents de l'església parroquial.


Un cop sortim, ens deixem portar, sense rumb fix, anem fent ziga-zagues d'est a oest i altre cop a l'est, sempre pujant en direcció nord, cap el castell que hi ha al cap damunt del turó.


Cada carrer, cada racó té alguna cosa interessant que ens crida l'atenció.


Els carrers, amb arcs que relliguen un costat i l'altre, tenen un traçat irregular, estrets i amb pendent, de regust de vila medieval. 


Les cases, construïdes en part sobre porxos, conserven portes i finestres d'època renaixentista.


Ja som molt a prop del cim del turó i veiem una cosa que ens crida molt l'atenció.


Decidim dedicar un minut a respondre les preguntes que ens volten pel cap.
A mitja alçada, de grans dimensions, fons pla, clarament situat dins la paret mitgera de dues cases i amb clar pendent cap avall.
Està clar, és un embornal per treure l'aigua de la pluja de la plaça que hi ha a l'altre costat de la casa i a un nivell superior.


Darrer tram per arribar al cim, les escales ens porten fins les portes de l'església parroquial de Santa Maria.


Entrem a l'església que es va començar a construir el segle XIV per ordre de Guerau Alemany de Cervelló i la seva muller i va ser acabada el segle XVIII.

Comprovem que no s'està realitzant cap acte religiós, no ens sembla escaient fer cap visita si s'està duent a terme un ofici, i comencem la nostra visita.


Avancem fins l'absis per contemplar el fantàstic retaule de la Mare de Déu de l'Assumpció realitzar per Josep Mª Jujol, l'any 1944-46 en alabastre policromat.


De sobte escoltem com l'orgue i el violí emeten les primeres notes d'una cançó, un segon de tranquil·litat i les emocions sacsegen tot el nostre cos com si fossin una cursa de cavalls pura sang.

No cal presentació, aquesta cançó, aquests instruments i un lloc així ens produeix aquest efecte.


Tant s'hi val si la canta un afeccionat. el grup Filferro,  la banda Bon Jovi, la cantant Alexandra Burke, el grup Pentatonix, la cantant Juliette, la orquestra Selvatana o el seu mateix autor Leonard Cohen, la cançó Hallelujah té aquest poder sobre nosaltres.

Ens recuperem de l'emoció, sortim de l'església i del poble per l'antic portal d'Évol.


L'escut que encapçala el portal reflecteix la importància de la noblesa dels vescomtes d'Évol, senyors del llinatge de Castre-Pinós que posseïren la Baronia de Guimerà. 
El vescomtat era un títol propietat de diferents membres del parentiu dels senyors de Guimerà al llarg dels segles XV, i al segle XVI i foren dels darrers senyors feudals que habitaren al castell i que exerciren com a nobles regents de la vila.

Aixequem la vista i veiem la torre rodona de guaita i defensa, construida sobre un pla de roca viva que hi ha al límit entre l'altiplà i la carena de la vall del Corb.


Contemplem les restes del baluard que hi ha entre la muralla del castell i el portal d'Évol abans de tornar a entrar al poble per ...


... creuar les restes de les antigues estances del castell i pujar a la torre de guaita per contemplar la vall del riu Corb, el poble de Guimerà i, als nostres peus, les estances del castell.


Tornem a baixar cap el riu procurant passar  per llocs diferents, RENOI quina esquerda!!!!, la casa ha fet moviment.
Potser algún terratrèmol??, per que sembla que ja fa temps que es va produir i no sembla que posi en perill la casa.


Un altre embornal de grans dimensions.


I quan arribem al portal de Tàrrega, també conegut com portal de ponent, ens creuem amb una amable veïna amb la que xerrem uns minuts.


Fem com es feia temps enrrere quan la majoria de visitants del poble entrava per aquesta porta per anar al centre econòmic de la vila, la plaça major.


Ens entristeix molt tenir que fer un darrer cop d'ull als carrers coberts de la vila de Guimerà, hem quedat per dinar i ja sabeu el que es diu, "A la taula i al llit, al primer crit"


De segur que tornarem,  la vila de Guimerà encara té molts racons que volem descobrir com el Museu de la Cort del Batlle, el Santuari de la Bovera.

Fins la propera!!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.