Olesa de Montserrat, Festa dels Miquelets i 2

La Guerra de Successió va ser un conflicte bèl·lic internacional originat l'any 1700 arran de la mort sense descendència de Carles II, darrer monarca dels Àustria hispànics. En aquest conflicte, no es va dirimir només la successió a la corona hispànica, sinó que la raó de pes va ser la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees.

En aquesta guerra es van acabar enfrontant les Dues Corones Borbòniques (Regne de França i la Corona de Castella amb els seus aliats) contra la Gran Aliança de la Haia (Sacre Imperi Germànic, la República de les Set Províncies Unides dels Països Baixos i el Regne d'Anglaterra amb els seus aliats) on hi havia la Corona d'Aragó.

Catalunya va ser un dels principals fronts de batalla entre les grans potències europees, fet que va suposar l'entrada a casa nostra d'importants contingents de soldats d'origen europeu.
En el decurs d'aquesta guerra, a la població d'Olesa, hi varen morir 158 soldats austriacistes que segons els arxius de la Parròquia eren procedents de:
- 139 soldats alemanys, austríacs i suïssos
- 3 soldades alemanyes


- 5 soldats flamencs i holandesos


- 2 soldats portuguesos


- 4 soldats catalans


-  5 d'origen desconegut

El 24 d'agost sonen les caracoles, ha arribat l'hora ...


... la columna d`incursió formada per 700 fusellers i 70 soldats de cavalleria avança al ritme dels tambors.


El campament queda buit, ...


... i les preocupacions pel desenllaç de la batalla són presents a la cara dels soldats.



Tot marxa bé fins a l'alçada del Papiol, on un destacament borbònic els descobreix i ...


... els obliga a entrar en combat.


Els 4 regiments borbònics i 1.200 soldats de cavalleria ...


.... obliguen la columna austriacista a retirar-se i reagrupar-se a Corbera de Llobregat.


El 29 d'agost el marquès del Poal celebrà nou consell de guerra a Capellades amb el coronel Busquets, el coronel Bricfeus, Martín de Zubiría i l'espia Salvador Lleonart, on resolgueren que intentar una nova incursió a Barcelona no era factible.

El 4 de setembre de 1714 ataquen la guarnició borbònica de Manresa però, hagueren de retirar-se quan foren alertats de que s'aproximava un cos de socors borbònic.

El 14 de setembre a Sallent el marquès del Poal fou informat de la capitulació de Barcelona; despatxà les seves tropes i els sometents, i marxà cap a Cardona on arribà el 16 de setembre de 1714. 

El 18 de setembre del 1714, Manual Desvalls i de Vergós (governador del castell de Cardona), Antoni Desvalls i de Vergós (marquès del Poal), la guarnició de Cardona, i la major part dels oficials que havien participat en l'exèrcit català de l'interior varen capitular.


Bibliografia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.