Pinell de Solsonès, la Capella romànica de Sant Iscle

Circulem per la carretera C-149, de Solsona a Sanaüja, quan observem un cartell que ens informa del trencall per anar a la Capella de Sant Iscle, som-hi!!!.

El camí no sembla en molt bon estat per passar amb el cotxe així que agafem la pista paral·lela que ens portarà al mateix lloc.

Sant Iscle de Miravé és una capella romànica de Pinell de Solsonès (comarca del Solsonès) propera a la masia de Sant Iscle.

Segons descriu Mn. Bach en el llibre "Masies del Solsonès" la documentació històrica més antiga de la masia que es conserva és del segle XV.

La casa no conserva dates inscrites en llindes o parets que ens puguin orientar de les dates de reforma i ampliació que ha rebut la casa al llarg del temps.

El nom de la casa es deu a la capella romànica de Sant Iscle molt propera a la casa.
L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya diu:
Església d'una sola nau, d'absis rodó (12,20 x 5,40 metres) amb arc presbiteral, orientada a l'est. A l'interior la volta de canó està enguixada. Malgrat que l'ermita és d'origen romànic, ha estat molt modificada posteriorment com la porta d'arc de mig punt adovellat i resseguida per un guardapols. 


Al frontis hi ha un òcul quadrilobulat i un campanar d'espadanya, al que li falta la part superior i està decorat amb uns relleus de pilastres jòniques i unes volutes als costats. Els arquets cecs que decoren exteriorment l'absis també són fruit d'una remodelació.


A l'interior trobem dos bancs de fusta adossats a les parets en bon estat, tot i els anys que ja tenen, i un altar de nova construcció sense cap interès.

Informació extreta de la web Catalunya Medieval, l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i del Catàleg de masies i cases rural de Pinell del Solsonès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.