Barcelona, els minuteros

Agost de 2020, s'ha acabat un nou confinament municipal i volem aprofitar-ho anant als voltants de la catedral de Barcelona.

Un cop hi arribem contemplem una plaça gairebé buida però, a un costat ens crida l'atenció un noi amb una gran caixa de fusta a sobre d'un trespeus també de fusta.

Amb una barreja de sorpresa i curiositat ens acostem, la caixa té un drap negre a un costat i el que sembla un objectiu a l'altre, és una càmera per fer fotografies.

Alguna cosa dins el nostre cap ens diu que allà hi ha una història i la volem descobrir per això, ens acostem i després de demanar el permís necessari, captem el moment amb la nostra càmera.

Arribats a casa, revelem les fotografies i cerquem la història que s'amaga al darrere però, aquesta història és fugissera i no vol que la trobem.

Ham passat dos anys i finalment la història ens ha vingut a trobar, dos anys!!! però finalment hem descobert la història que ens va empènyer a fer aquelles fotografies.

Una història que ha vingut de la mà d'un vídeo del canal de You Tube de Barcelona Memory.


En aquest vídeo ens expliquen que a finals del segle XIX ja es podien revelar fotografies fora dels laboratoris i això va afavorir l'aparició dels "Minuteros".

Els "Minuteros" o fotògrafs dels pobres eran fotògrafs autodidactes que portaven les seves grans càmeres de calaix.


Dins aquestes grans caixes de fusta, de fabricació pròpia, hi havia la càmera, un petit laboratori que feia possible revelar el negatiu i finalment revelar la fotografia ja en paper per entregar al client.


A partir de 1970 les càmeres de fotografia van anar sent més populars i finalment als anys 80 la majoria de "Minuteros" van acabar desapareixent i les seves típiques frases, "mira al pajarito!" i "un minuto" ja no s'escoltaven per les zones turístiques de Barcelona.


Però, si varen desaparèixer, com és possible que en trobéssim un?????, doncs per que mai van desaparèixer del tot, eren presents a les fires modernistes o fent fotos antigues als casaments moderns i ara, des del març de 2019 l’Associació de Fotografia Minutera de Barcelona té firmat un conveni amb el districte de Ciutat Vella per que els "Minuteros" tornin als carrers de Barcelona.

Informació extreta de Barcelona Memory, el blog de Tranvia 48 i El periódico.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.