Canalda, La balma de Ca la Rita

La Roca de Canalda és una muntanya de 1.690 metres que forma part del massís del Port del Comte, a la comarca del Solsonès.

La muntanya, una cinglera, té una longitud de quasi 2 quilòmetres de llarg, i en alguns punts supera els 200 metres d'alçada.

Als peus de la cingles de la Roca de Canalda s'hi troben diferents balmes.

Una balma o bauma és un abric rocós en una cova natural poc profunda en la qual penetra la claror. Es distingeix per això de les cavernes. Es troba en parets rocoses, sovint en la seua base. En zones muntanyenques, aquest tipus de refugi pot també ser important per als muntanyencs. La paraula és preromana i d'origen incert.

La balma que ens ocupa avui ha tingut, com tantes altres, molts noms al llarg de la història. En algun moment s’havia anomenat de Cal Llop i també de Cal Cavallol. Però la darrera ocupació ens va deixar el nom de la seva solitària resident: la Rita Montada i Llena, filla de l’Arrat del Planellot (Odèn) que hi va viure sola fins als anys 80 del segle passat. 


La pista que volem fer servir per arribar-hi és barrada per una cadena i un cartell que hi diu "Propietat privada", per tant, no hi pugem.
Sabem que hi ha una ruta a peu que passa pel davant però en aquesta ocasió no la farem servir així que agafem el teleobjectiu i cerquem un bon primer pla.


A recer de la paret hi ha construccions de principis del segle XIX, amb teulades de llosa, balcons i llindes de fusta. Compta amb un forn obert a l’exterior amb la inscripció: 1819 i amb una cisterna natural a pocs metres, que recull l’aigua que brolla de la paret.

Informació extreta de Balmes encontrades, Rocaineu i la wikipedia.

1 comentari:

  1. Curiós que hi visqués una dona sola en aquell temps

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.