Colonia Güell, Festa Modernista

Som al mes d'octubre, fa poc que ha arribat la tardor i les fulles dels arbres ja comencen a canviar de color.

Ja s'acosta la data de celebració de la Festa Modernista a la Colònia Güell, cap de setmana següent a la festa del Pilar, i comencem a planificar la nostra visita.

La Colònia Güell era una colònia industrial que es dedicava a la fabricació de panes i velluts, fundada el 1890 per Eusebi Güell i Bacigalupi, per a traslladar-hi la fàbrica del “Vapor Vell” de Sants.

Aquest any hi podríem anar amb transport públic, encara que hi ha habilitades places d'aparcament, de l'estació de FGC fins al lloc on es celebra la festa hi ha un petit passeig.

Sortirem de l'estació i tot seguint les petjades de color blau entrarem a la colònia per la Avinguda Ferran Alsina.

A pocs metres trobarem ...


... unes escales i un camí que puja suaument. Les agafarem i arribarem, tot creuant el carrer Pin i Soler, a la inacabada obra del genial arquitecte Antoni Gaudí, la Cripta Modernista de la Colònia Güell.


Portem un objectiu zoom normal per anar fent fotografies mentre anem passejant pels carrers en direcció a la plaça Joan Güell, punt central de la festa de recreació històrica.


No triguem a trobar els primers figurants vestits com a l'època modernista, època en que aquesta colònia textil va arribar als 1.200 treballadors i/o treballadores.


Contràriament a d'altres colònies tèxtils de Catalunya, la Colònia Güell no va utilitzar mai energia hidràulica.
La relativa proximitat del port de Barcelona no encaria en excés el transport de carbó i es va fer una fàbrica moguda pel vapor, reproduint el model del Vapor Vell.


Arribem a la plaça, avui és festa gran, hi ha molta gent i canviem l'objectiu de la càmera per un teleobjectiu zoom per aïllar allò que cerquem dins la festa.
La pianola toca els darrers èxits musicals del moment i ...


... les parelles s'afanyen a sortir per ballar mentre ...


... algunes veïnes es dediquen a comentar, a tort i a dret, els seus mals i desgràcies.


Les autoritats fan acte de presència amb tota la solemnitat que la ocasió requereix mentre ...


... les dames passegen amunt i avall tot lluint els seus elegants vestits.


Eusebi Güell encarregà a Gaudí el projecte de la Colònia, que disposava d'hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d'unes 160 hectàrees.



Una important dotació de serveis i d'equipaments socials va posar el poblat obrer en una situació envejable, i va acollir una mà d'obra que procedia majoritàriament del camp, sense tradició sindical ni revolucionària.


El cap d'estació de la colònia i el traginer local xerren del futur del transport de mercaderies mentre fan una partida d'escacs.


I al costat, ai ai ai, no sé jo si me'n refiaria gaire d'aquest barber.


En els aspectes socials els Güell van utilitzar a fons l'experiència acumulada sobre la conducta de la classe obrera a les colònies industrials: l'aïllament dels nuclis d'agitació sindical, la dependència gairebé absoluta dels amos (feina, casa i escola del treballador i de la seva família depenien de l'empresa).


Tornem a la festa on algunes veïnes ens explicaran com es vivia a la colònia a l'època modernista


Mentre d'una cantonada apareix una petita banda musical ...


... caram!!! una parella de nuvis acabats de casar, els vestits assenyalen que es tracta de familiars d'alguns càrrecs importants dins la colònia.


Eusebi Güell va fer construir un nucli residencial d’alta qualitat arquitectònica i urbanística, on arquitectes com Gaudí, Joan Rubió i Bellver i Francesc Berenguer van deixar la seva empremta.


El 1943 la fàbrica i la Colònia van ser venudes a una altra gran família del tèxtil català, els Bertrand Serra, que van gestionar l'empresa en la seva darrera singladura fins 1973, en que va tancar la fàbrica en el marc d’un pla de reestructuració tèxtil.


Les cases i les terres de la finca agrícola van ser venudes als seus arrendataris i el recinte industrial fou venut a trossos a diferents industrials.


Aquesta és la història de la Colònia Güell i amb aquesta festa de recreació històrica es vol donar a conèixer com vivia la gent en una colònia tèxtil en la seva època de màxim esplendor.

Bibliografia:

Associació la Colònia Modernista
Colònia Güell, Santa Coloma de Cervelló
Viquipèdia

1 comentari:

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.