La Bisbal d'Empordà, un tomb pel poble

Aquest cap de setmana anem d'excursió a la capital de la comarca del Baix Empordà, la Bisbal d'Empordà, així que comencem a fer la planificació de la sortida.

Quin dia hi pensem anar?, on és?, què hem de veure?, quines rutes per la població podem fer?, qué hi ha pels voltants?, etc etc ,.

Tots aquests punts anteriors són importants per poder preparar la nostra motxilla, Ah!! i no ens podem descuidar de mirar la previsió del temps.

Comencem la preparació, quin dia sortim?

10 de Juny de 2018

On és?

El municipi és a la plana de l'Empordà, adjacent al massís de les Gavarres i regat pel riu Daró.
Els origens del municipi és remunten a l'època romana amb la presència de diverses viles escampades pel territori que esdevindria el terme de la Bisbal

Qué podem veure?

Castell palau, Església de Santa Maria, El Call jueu, Les Voltes, El Pont Vell, Església de la Pietat.

i també ens podrem acostar a visitar:
El Convent, Terracotta Museu.

Qué hi ha pels voltants?

Monells, Cruïlles, Vulpellac

Bé, molt bé!! la sortida promet ser de les bones!!!

Previsió del temps?

Mer**!!! diu que hi ha possibilitat de pluges.
Bé, bé, calma, ..., diu que "possibilitat" per tant no és segur, haurem d'improvisar una ruta allà mateix depenent de l'estat del cel i cap problema.

Preparem la motxilla?

Farem una ruta urbana i per tant a la nostra motxilla no hi poden mancar un objectiu zoom estándar i un de ultra angular.
I és clar també hi posarem un paraigües per si plou.

Recorregut

Deixem el cotxe a l'aparcament del passeig, google maps, al costat del riu Daró i creuem el passeig Marimon Asprer, obra realitzada a mitjans el segle XIX, on trobem el 56é aplec de la sardana i una trobada de puntaires.


Girem a l'esquerra per l'avinguda de les voltes


Un cop finalitzen les voltes girem a la dreta pel carrer 1 d'octubre i ens deixem portar.


Sense rumb establert anem seguint el nostre nas, i aquest ens porta fins la cantonada dels carrers del Raig i Nou i després tot seguint el passatge Estret arribem a l'església de la Pietat.


Com era previsible, tancada i és que amb la moda actual a fer pintades o destrosses a qualsevol lloc pel sol fet de fer-les no es pot fer res més.
Escoltem una curta conversa entre dues veïnes i creiem convenient esperar una estona a la plaça, potser obriran per fer un ofici?.


Ens crida l'atenció l'estret carrer de l'Hospital, així que mentre fem temps ...


Tornem davant l'església del segle XVIII i d'estil barroc per contemplar la seva porta principal però ...


... com que segueix tancada continuem la nostra volta pel carrer de Santa María del Puig per entrar al carrer del Call


Sortim del call i després de una curta volta a la cantonada entrem al carrer Pella i Forgas i girem a l'esquerra ...


... per arribar a la plaça major.


A la plaça trobem la Parròquia de Santa María de la Bisbal d'Empordà, edifici de principis del segle XVIII on, malauradament no trobem la posició per fer una bona fotografia de la façana de l'església.


També és tancada però aquest cop tenim sort, una veïna que ens observa fent el tafaner per allà ens diu molt amablement que obriran les portes en breu per que s'acosta l'hora de l'ofici.


Per respecte, quant s'està celebrant un ofici no entrem a fer el tafaner ni molt menys fem fotos, però mentre no arriben els fidels, aprofitem el temps amb la nau principal, ...


... l'altar major, ...


... i una preciosa rosassa que dona llum des de la façana principal.
Continuem la nostra volta, hi ha un lloc que no podem deixar de visitar i que hem anat vigilant de reull tota l'estona, el Castell - Palau de la Bisbal.


Aquest edifici documentat l'any 1180 fou l'antic palau episcopal i residència dels bisbes de Girona, que a l'edat mitja eren els senyors de la ciutat. 


Entrem a fer la visita i ens trobem que a la planta baixa hi ha una exposició de puntes de coixí.


Realment la visita és impressionant!!!, els imponents murs, arcs i voltes de grans carreus contrasten amb ...


... les delicades filigranes de les puntes de coixí.


Finalitzem el recorregut per la planta baixa quan arribem a l'escala senyorial que ens portarà a la planta principal.


Tot i que l'edifici és d'origen romànic de finals del segle XII, va ser fortament reformat el segle XIV, XVI i XVII i això es deixa notar a la primera planta.


Fortalesa, palau, presó, jutjats han estat alguns dels usos d'aquest edifici.


I tot això ha deixat marca a murs i voltes.
Uns petits panells ens donen informació de quina era la funció de cadascuna de les diferents estances, tot i que en aquesta estança tenim els nostres dubtes ...


... el panell diu que fou la cuina però hi ha elements que no "cuadren", la seva localització, el disseny de la xemeneia, el treball de les pedres i l'escut ens fan pensar que originalment tenia una altre finalitat que no era la de preparar el menjar.


Per la finestra veiem el patí d'armes del castell i les restes de la muralla que l'encerclava.

Sortim del Palau i resseguim el carrer de la Mare de Déu de Montserrat i el carrer Riera fins a sortir per l'antic portal de la ciutat que donava al pont Vell


Aquest pont comunicava la població amb el camí de Girona i en una època era fortificat amb una torre amb portal al mig i, encara que hi ha una placa amb la data de construcció del 1605, de segur que el pont és més antic.


Finalitzem la nostra visita a la Bisbal d'Empordà, és hora d'anar a dinar, no ha plogut i hem pogut gaudir d'una meravellosa visita.

A la tarda anirem a Monells, si el temps ho permet però, això és una altre història.

Bibliografia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.