La Garriga, passegem?

La Garriga ha estat, des de sempre, un lloc de pas entre Barcelona i Vic.

Diversos jaciments del municipi mostren la localització d'assentaments ja al paleolític, al neolític i a l'edat de Bronze.
També els romans s'hi van establir entre els segles I aC i IV dC, tal com es pot comprovar en les runes de la vil.la romana de Can Terrers i de Can Noguera.
Després de la caiguda de l’imperi romà i fins el segle X quan es va crear la parròquia de Sant Esteve, és un període en el qual no es tenen gaires dades del municipi.

Se sap que durant l'Edat Mitjana van anar sorgint diversos nuclis de població, si bé el predomini va ser sempre el poblament dispers. No va ser fins a mitjans del segle XIV que es va començar a formar un nucli urbà, on actualment hi ha la plaça de Santa Isabel, que va acabar convertint-se en l’actual poble.

Posteriorment, el poble va anar creixent seguint l'eix de comunicació que determinava el camí ral, antic camí romà que des del Vallès s'endinsava seguint el riu Congost a Osona. Durant aquesta època va adquirir certa rellevància i fins i tot hi va fer una estada termal el rei Martí l'Humà.

Forma part del Parc Natural del Montseny i va experimentar un fort creixement degut a la immigració a partir dels anys 60 del segle XX, així com al moviment demogràfic a la recerca de residència cap a la perifèria de la població de la capital catalana produït els darrers anys del segle XX i inicis del XXI.

El poble és travessat, de nord a sud, pel riu Congost, un afluent del Besòs, el qual ha estat recuperat ambientalment en les darreres dècades, després d'haver estat intensament contaminat durant força anys.

Fitxa de la sortida

Data:

21 de Gener de 2018

Dificultat:

Fàcil.

Apte per nens:

Sí de qualsevol edat.

Distància:

4 kilòmetres

Situació  com anar-hi:

Latitud 41.68814877, Longitud 2.28308842 (veure a Google Maps)

Descarregar ruta per GPS:

o bé visita wikiloc fent click en el mapa que hi ha més abaix.

Apunts de fotografia:

Per poder fer fotografia d'arquitectura necessitarem una càmera que porti un objectiu angular o bé un ultrangular però, tot i amb això, haurem de cercar diferents angles i posicions per poder encabir tot l'edifici alhora que sortegem cotxes, senyals i cables.

Recorregut:

Davant la oportunitat de anar a la Garriga, varem decidir fer una recerca per internet per localitzar tot allò que cal visitar d'aquesta població
.
Quedem sorpresos de la quantitat de llocs que semblen interessants que trobem així que, decidim fer servir el programa Google Earth per preparar una ruta per recòrrer el màxim de punts possibles.


Powered by Wikiloc

Deixem el cotxe a l'aparcament que hi ha al costat del Pavelló Poliesportiu Municipal Can Noguera per què ens cau prop d'un dels extrems del nostre recorregut i després de creuar el riu Congost i fer una ziga-zaga a la carretera Nova arribem a ...


... la primera casa senyorial on ens veiem a venir que no tindrem prou temps per a fer tota la ruta gaudint de tots els detalls de cadascun dels llocs que tenim pensats.
Així que ens veiem obligats a prendre una difícil decisió: ...


...
- o bé retallem la ruta i gaudim de tots els detalls de les cases que tinguem temps de veure?
- o bé fem tota la ruta gaudint de les cases i deixant els detalls de les mateixes per una altra visita?

Creiem que el millor que podem fer a la nostra primera visita a aquesta població és tenir una visió de conjunt i ja tindrem una altre ocasió per centrar-nos en els detalls.


Carrer rere carrer trobem façanes amb preciosos esgrafiats, …


... la parroquia de Sant Esteve de la Garriga, …


… cases modernistes, …


… el balneari, …


… i grans torres amb jardins que fan del nostre camí una experiència que trigarem molt de temps en oblidar.


No hem de deixar de costat tampoc les històries que aquests edificis ens expliquen.


Històries de vegades properes, de vegades llunyanes, històries de la gent del poble i d’aquells que hi anaven d’estiueig o de cap de setmana.


Petites i grans històries molt interessants i molt properes que, amb el tràfec del dia a dia i el bombardeig de llocs llunyans i exòtics que ens arriba per internet, no escoltem i oblidem que tenim al costat de casa.


No ens adonem i les hores passen, el sol cada cop més baix estira les ombres i …


.. a mesura que l’hora de la posta s’acosta, una llum daurada ilumina els carrers de la Garriga …


… mentre nosaltres continuem quedant-nos embadalits davant de les joies arquitectòniques que anem trobant en el nostre camí.


Ja hem arribat al punt més llunyà del nostre recorregut i quan enfilem el carrer de tornada …


…  ens veiem “obligats” a deixar la ruta feta a casa i creuem per sota les vies del tren per agafar l'altre carrer.


La nostra ombra ja surt a les fotos, el sol ja frega l'horitzó, això vol dir que el compte enrere ha començat i hem d'apretar el pas per ...


... poder gaudir de les darreres joies arquitectòniques de la Garriga


Ens aturem uns instants i ens estirem per poder veure i fotografiar aquesta casa per sobre de la pared que l’envolta.
La seva imatge marca el final de la nostra ruta i volem que sigui un punt i seguit per què, estem convençuts de que la Garriga encara té molts tresors i històries amagades que, esperen que les descobrim en una propera visita.
FINS AVIAT!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.