L'estany de Sils

Anem a Sils i per tant tenim l'oportunitat de fer una passejada pel seu estany.

L'estany o llac de Sils és una zona humida que correspon al darrer vestigi del que era un antic llac natural situat al terme municipal de Sils i Maçanet de la Selva (la Selva), i que havia estat el llac més gran de Catalunya. L'antiga llacuna, ja dessecada, era equiparable pel que fa a les seves dimensions, a l'estany de Banyoles.

L'antic estany es va anar dessecant al llarg segles per afavorir els conreus i per la por que les zones humides infonien, en una època en què se les considerava llocs inhòspits i insans, que ajudaven a la propagació de malalties com la malària. No obstant, les aigües reapareixien tossudament cada cop que es produïen fortes pluges, i la zona va conservar, malgrat la intensa transformació experimentada, una notable riquesa florística i condicions adients per a seguir allotjant una interessant fauna aqüàtica.

Malgrat la reduïda extensió actual dels aiguamolls residuals, l'estany de Sils és una de les zones humides més importants de l’interior de Catalunya. Aquest espai comprèn un tram important de nombroses rieres (Riera de Vallcanera, Riera de Santa Maria, Rec Sorrer, el Reclar, Riera de Pins, la Torderola) que abans donaven lloc a un gran estany i ara fan cap a la séquia de Sils, que surt de l’espai i acaba unint-se a la Riera de Santa Coloma.

A principis del segle XXI, mitjançant un projecte LIFE desenvolupat per l’Ajuntament de Sils i la Fundació Natura, amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge, s’ha recuperat una zona de llacunes i s’intenta potenciar els hàbitats naturals amb una gestió dels conreus (arbredes) més respectuosa amb els valors ambientals de l’espai.


Vídeo de Acció Natura

Fitxa de la sortida

Data:

28 de gener de 2018

Dificultat:

Fàcil.

Apte per nens:

Sí, de qualsevol edat.

Cal portar:

Calçat còmode per caminar, aigua a finals de primavera i sobretot a l'estiu, roba d'abric a finals de tardor i a l'hivern.
Si en teniu, és molt recomanable portar prismàtics.

Distància:
Depèn del recorregut escollit

Situació / com anar-hi:
Latitud 41.80706775, Longitud 2.74459078 (veure a Google Maps)

Descarregar ruta per GPS: 


Apunts de fotografia:

Per practicar la fotografia d’aus no hi ha un consens pel que fa a l'equip fotogràfic necessari.
Hem pogut observar gent que porta un mòbil, una càmera compacta, un telescopi amb un adaptador pel mòbil, una reflex o sense mirall de gama mitja amb un teleobjectiu d’uns 200 o 300 mil·límetres o, fins i tot qui porta, una reflex amb un teleobjectiu de gama alta de fins a 500 o 600 mil·límetres.

Recorregut:

Comencem el nostre recorregut a l'aparcament de l'estació del ferrocarril de Sils i ens dirigim cap a l'església de Santa Maria de Sils.


Aquest preciós racó de la població de Sils mereix una visita molt més acurada de la que podem fer avui. Prenem nota del lloc per una propera ocasió i continuem el nostre camí fins que arribem al cartell que ens dona la benvinguda a l'estany.


Observem detingudament el plànol i creiem que, per la posició del sol, la millor opció que tenim serà fer el recorregut en sentit anti horari.
Així doncs, comencem la nostra tranquila passejada d'aquesta agradable tarda del mes de gener pel costat de la riera de Santa Maria i de tant en tant mirem enrrere.


En aquesta primera part de la nostra passejada, tot hi que gaudim d'ella, ens neguiteja el fet de que fa setmanes que no plou i podria ser que el nivell de l'aigua de l'estany estigues molt baix i per tant lluny dels aguaits que hi ha a la nostra ruta.


Arribem al primer aguait i finalment podem gaudir d'una preciosa vista de l'estany i de la vegetació de ribera, com el canyís, el balcalló i els arbres de ribera, lluint els colors de l'hivern.

També, malauradament, confirmem els nostres neguits sobre el nivell de l'aigua, en fi, esperem tenir l'experiència i l'habilitat necessària per aprofitar les poques ocasions de fer fotografies a les aus que tindrem.

Canviem d'aguait a la recerca de millors oportunitats i ...


... només arribar al segon punt d'observació tenim l'oportunitat de fotografiar aquesta Arpella sobrevolant l'estany a la recerca d'alguna presa.
Tot sembla indicar que des d'aquesta posició tindrem més i millors oportunitats.


No portem gaire estona i un Bernat Pescaire arriba prop de la nostra posició i ...


... l'Arpella torna a fer una altre vol per sobre l'estany.


La silueta del Bernat Pescaire es reflexa sobre les ondulades aigües de l'estany i ...


... amagada a les ombres un Becadell Comú fa la darrera ronda.


El sol ha baixat molt i decidim posar fi a la cacera fotogràfica d'aus i continuar la nostra passejada.
Anem fent camí i quant aixequem la vista podem contemplar una preciosa lluna i ...


... les darreres llums del dia reflectides a l'aigua ens ensenyen que l'estany de Sils encara té molts secrets amagats.


I mentre unes Titelles es preparen per dormir ...


... altres gaudim de les darreres llums del dia abans de marxar.

Entrades relacionades:

Bibliografia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.