Ponts, la Colegiata de Sant Pere

Creada al segle XI sota l'auspici i el patronat dels comtes d'Urgell, la Colegiata de Sant Pere, restaurada durant les darreres dècades per l'Associació d'Amics de Sant Pere de Ponts, és el que es conserva del que fou seu canònica d'una congregació agustiniana.

La primera notícia de l’església de Sant Pere de Ponts i del castell al qual estava vinculada és de l’any 1024, amb motiu de la celebració d’un judici a la mateixa església en el que intervingueren Ermengol II d’Urgell (comte entre el 1010 i 1038), Berenguer Ramon I (comte de Barcelona entre 1018 i 1035) i, la seva mare Ermessenda de Carcassona, entre altres.

El 1091 se li concedeixen els drets eclesiàstics. I, el 1098, ja es troba documentació dels canonges corresponents a la canònica.

El dret de canònica suposava que hi havia vida comunitària, menjador i dormitoris on els clergues ja tenien una reglamentació: un rector, un vicari, etc.

Al llarg del temps la canònica va ser el centre cultural de Ponts, ensenyament, còpia de llibres, notaria, préstec de diners, etc. La seva subsistència es basava en els diners que rebia en concepte dels treballs esmentats, a més a més dels delmes de cereals, llanes, dret de mercats, almoines, funerals, etc.

En els anys posteriors pateix un període de decadència que durarà molts anys, a favor de l'església de Santa Maria del mateix poble. El 1839, durant el final de la Primera Guerra Carlina, l'edifici fou cremat i saquejat per les tropes absolutistes.


Fotografia anterior a la restauració
Publicada a L'arquitectura romànica a Catalunya (1911)

El total abandonament en què havia quedat el temple després de la seva destrucció el 1839 fou pal·liat pel decret de 3 d'abril de 1931 en ser declarat monument nacional. Malauradament, els temps no van ajudar a la seva reconstrucció (Guerra Civil espanyola, etc.).

Anys després, un robatori i l'espoliació del temple van despertar la consciència dels pontsicans i tot plegat va culminar amb la creació de l'Associació d'Amics de Sant Pere. Aquest grup va iniciar les tasques de neteja i restauració. L'entitat té socis que col·laboren d'una forma desinteressada en l'esforç de mantenir el patrimoni cultural i, a més a més, des del 1976 organitza una trobada tradicional de germanor cada primer de maig.

L'edifici presenta una sola nau amb tres grans absis disposats tot formant una creu. La volta de canó que cobreix la nau té en tres dels trams parelles d'arcs faixons, rematades per un arc de triomf a la part final.

La façana de l'església presenta dos nivells d'alçària, decorats amb finestrals de tipus geminat. La disposició externa dels murs, sobretot a la part de la capçalera, ofereix la possibilitat de contemplar un conjunt ornamental de tipus llombard, amb arcs cecs i finestres del mateix tipus.

La col·legiata de Sant Pere posseïa una necròpolis medieval ...


... a la qual s’hi enterrà fins a principis del segle XV, moment en què es va construir el cementiri parroquial de l'església de Santa Maria de Ponts. Gràcies al fet de ser abandonat, s’han pogut conservar nombroses lloses i arques sepulcrals i algunes tombes antropomòrfiques. Aquesta necròpolis estava situada, originàriament, a l’oest del temple i compren tombes del segle XI fins al XVI. Concretament s’han conservat sis esteles funeràries, nou lloses sepulcrals, i quatre arques.


Les lloses sepulcrals, després de la restauració feta per l’Associació d’Amics de Sant Pere de Ponts, es van situar, com a paviment exterior, a l’entrada de l’església, per la qual cosa, són fàcilment accessibles. Estan decorades amb signes diferents però hi predominen els vinculats amb els oficis del món rural.


De les arques conservades, una està a l’interior del temple, una altra, ornada amb quatre escuts, està situada dins d’un arcosoli al costat exterior de la porta d’entrada i les altres dues, gòtiques, una de les quals està molt deteriorada, estan a l’esplanada que hi ha davant del temple.

Pugem al cim del Tossal de les Forques, sobre la vila de Ponts i damunt la confluència dels rius Llobregós i Segre, per visitar l'antic castell i des d'allà d'alt tenim una magnifica vista de la colegiata.

Del castell, ja en parlarem en una altre ocasió.

Informació extreta de la wikipedia, monestirs.cat, catalunya.com i patrimonifunerari.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.