Divendres, avanç del segon cap de setmana de novembre de 2017, hem de fer un viatge de feina a l'Aragó i a la tornada volem fer una parada per resoldre un gran enigma que tenim pendent de resoldre.
Sempre que anem a visitar la Seu Vella de Lleida ens envaeix una estranya melangia, no és una situació d'un sol dia, ja ens ha passat tres cops i hem de descobrir el per què!!.
Pugem el tossal on està emplaçada la Seu Vella, des de dalt es domina la ciutat de Lleida, el riu Segre i les planes circumdants on, davant els murs de l'antiga Ilerda, combateren les legions de Cèsar i Pompeu dins de la Segona Guerra Civil Romana.
Hi ha documents de l'any 419 que mencionen Sagiti com a primer bisbe i al mateix lloc on hi ha l'actual Seu Vella hi havia la catedral paleocristiana i visigòtica però, la invasió sarraïna de l'any 719 va suposar la seva fi.
En aquella època el turó fou ocupat per la població de làrida, una suda i una mesquita major, primer com part del Califat de Còrdova i després com a emirat de Làrida o taifa de Làrida.
El nom suda faria referència a la fortalesa andalusina construïda durant el segle IX al lloc avui ocupat pel castell reial.