Tossa de Mar, una volta per la vila vella

Encara que hi ha constància d'un nucli de població l'any 881, la Vila Vella de Tossa de Mar neix l'any 1186 quan l'abat de Ripoll, Ramon de Berga, feia erigir un castell al Mont Guardí, actualment Cap de Tossa.

Durant molts anys sofrí els atacs de pirates barbarescos i turcs i també l'atac de la flota francesa del rei Felip III l'any 1285 però, l'emplaçament de la població lluny de les principals vies de comunicació no varen permetre que la vila intervingués de forma destacada en altres conflictes bèl·lics.

La vila fortificada serví de refugi als veïns, tant de dintre com de fora del recinte murallat i als forasters fins el segle XVI quan la pirateria minvà i la població va anar creixent pel pla.

Al segle XVIII, el castell tenia dues bateries i quatre canons per a la defensa de la costa però, al segle XIX ja havia perdut la seva utilitat militar i la torre principal fou reconvertida en molí i anys després fou enderrocada per construir-hi l'actual far.

El 1931 la vila vella de Tossa fou declarada monument nacional i s'inicià la seva recuperació. Actualment podem contemplar i visitar gairebé la totalitat del perímetre original i tres grans torres cilíndriques anomenades "d'en Codolar", "ses hores", "d'en Joanàs" i el recinte és l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana.

Fitxa de la sortida

Data:

8 d'Octubre de 2017

Dificultat:

Fàcil

Apte per nens:

Per a totes les edats

Cal portar:


Distància:


Situació  com anar-hi:

Latitud 41.72051186, Longitud 2.92888585 (veure a Google Maps)

Descarregar ruta per GPS:


Apunts de fotografia:

En aquest tipus d'excursions farem servir principalment un objectiu zoom estándar tot i que, si també porteu un teleobjectiu tindreu l'oportunitat de capturar algún detall que us cridi l'atenció.

Recorregut:

Arribem a Tossa de Mar per la carretera GI-681 amb la preocupació de si serà complicat trobar lloc d'aparcament.

Quan agafem l'avinguda Pelegrí veiém un aparcament públic, veure google maps,  on hi ha llocs lliures i com que és un bon punt per començar la nostra ruta hi deixem el cotxe.

Continuem, ja caminant, per aquesta avinguda i als pocs metres ja hi ha un edifici antic on hi ha una porta que ens crida l'atenció, és la capella de l'antic hospital de Sant Miquel.


Fundat el 1773 per Tomàs Vidal i Rei com a hospital per a pobres, el 1903 fou reconvertit en convent de monges i escola i el 1984 esdevingué Casa de Cultura municipal.



Des de l'entrada estant, hi ha una reixa, contemplem la seva sencilla decoració així com alguna de les imatges que hi ha a les parets com aquest Sant Jordi matant el drac,


Continuem per l'avinguda Pelegrí fins al carrer Guàrdia i girem al carrer Sant Antoni fins arribar a la Parroquia de Sant Vicenç.


L'any 1755 va començar la construcció d'aquest nou edifici d'una sola nau, absis poligonal i d'estil barroc tardà i popular per substituir l'antiga església gòtica de la Vila Vella.


Aquest edifici fou cremat l'any 1936 i en aquell incendi es va perdre el valuós patrimoni procedent de l'antiga parròquia.


Continuem la nostra ruta pels carrers Sant Pere i Ses Peixeteries fins arribar a la platja i ...


... finalment podem veure la més coneguda de les imatges de la nostra destinació, la vila vella de Tossa.


Seguim el passeig del Mar fins el carrer del Pont Vell i des d'allà arribem a la porta de la muralla que hi ha al costat de la torre de les Hores o del Rellotge


De la porta estant girem cap a la dreta i ens dediquem a passejar mandrosament pels carrers plens d'història de la Vila Vella de Tossa.


Per tot arreu hi ha racons idíl·lics i ...


... altres turistes que, com nosaltres, visiten Tossa el mes d'octubre per fer-se una foto a l'ombra de la torre del Colador o de l'Homenatge.


Anem pujant el cap de Tossa quant arribem a un racó molt típic del recorregut.


Ens podríem estar hores gaudint del paisatge visible des d'aquest punt, o bé ...


... podríem aprofitar l'ombra dels arbres i els bancs que hi ha per llegir un llibre, o bé ...


... a pocs metres d'allà, al costat de les restes de l'antiga església gòtica de Sant Vicenç, podem gaudir d'un concert en directe del grup "La Crème on Tour".


Continuem pujant cap el far de Tossa i de tant en tant ens donem la volta per veure d'allà on venim.


Finalment arribem al far i podem contemplar ...


... la costa en direcció la punta de Querus.


De baixada, quan arribem al costat de la torre d'en Joanàs, podem triar entre tres recorreguts:
- sortir del recinte i reseguir la muralla pel passeig de la Vila Vella
- pujar a la muralla i fer el recorregut per ella
- seguir passejant mandrosament pels carrers de la Vila


Prenem la segona opció i passant per sobre de la porta, oberta probablement en el decurs de la reconstrucció de la vila iniciat el 1931, pugem a dalt de la muralla.


Podem treure el cap entre els merlets rectangulars que coronen la cortina de la muralla per veure com el passeig fa ziga-zagues als nostres peus.


O be podem admirar com els carrers i les cases s'amunteguen dins el recinte.


Arribem al final del recorregut i tot fent un darrer cop d'ull als carrers de la vila vella diem "adéu i fins aviat".

Per que tenim la intenció de tornar per visitar la zona de la vila nova de Tossa on, per exemple, podrem visitar:
- la Vil·la romana dels Ametllers
- l'Hotel Diana
- la Torre dels moros
- la Capella de la Mare de Déu dels Socors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.